Leivonta- ja ruokaohjeita

Tomupullan leivontaohje: 300g voita, 12 dl gluteenitonta jauhoseosta. 1 pala hiivaa, 1,5 dl maitoa, 4 kananmunaa, 4 rkl sokeria. Täyte 200g voita, 250g tomusokeria ja 6 tl vaniljasokeria. Lisää huoneen lämpöisen voin joukkoon 9 dl jauhoa ja nypi seos. Liota hiiva haaleaan maitoon ja lisää seokseen. Sekoita munat ja sokeri lusikalla sekaisin ja lisää seokseen. Sekoita vähän ja lisää loput jauhot.  Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja taputtele tasaiseksi. Anna taikinan levätä täytteen teko ajan. Sekoita täyteaineet. Kauli taikina levyksi ja levitä täyte päälle. Leikkaa levy kahtia ja kääri varovasti molemmat puolet rullalle. Leikkaa taikinasta noin 2 sm levyisiä palloja ja laita muhfinssivuokiin. Anna kohota pellillä noin 30 min. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteen lämmössä 15-20 min.

Perunakukkosten leivontaohje: Maitoa 1 litra, hiivaa 2, suolaa 3 tl, öljyä 1,5 dl, Sempperin karkea jauho 500 g, Sempperin hieno jauho 500 g ja tummaa jauhoseosta 3 dl. Ota lusikalla taikinaa jauhotetulle lautaselle ja pyöritä palloksi ja laita leivinpaperin päälle. Painele noin 1 sm paksuisiksi pyörösiksi. Anna kohota ja laita peruna tai riisipuuro päälle. Paista 250 asteen lämmössä 15-20 min. Voitele vaikka voilla.

GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT:

Annoksesta tulee noin 120 kpl

Kuoritaikina 10 dl vettä, 1 rkl suolaa, 4 dl tummaa jyttejauhoa, 700-800 g tattarijauhoa,

500 g Vaaleaa Sempper-jauhoa, 1 dl ruokaöljyä ja 2 rkl psyllium jauhetta. Laita veteen suola ja psylliumjauhe, anna turvota noin 10 min.  lisää jauhot ja öljy. Sekoita taikina yleiskoneella hyvin vatkaten( voi tehdä myös käsin ) Jos taikina näyttää muruiselta ja jauhoiselta lisää vettä pienissä erissä kunnes muodostuu sopivan kimmoisa taikina. Kuorien teko pienissä erissä, koska kuoret kuivuvat nopeasti. Kuoritaikina voidaan myös pakastaa ja ottaa edellisenä iltana sulamaan ennen leivontaa. Piirakat jokainen voi täyttää omalla täytteellä ja mallillaan. Piirakat paistetaan 300 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Voidellaan tarvittaessa voilla.

GLUTEENITON HAPANLEIPÄ:

( Hapan juurella )Vaihe 1 ( tee tämä edellisenä iltana ja anna seistä yö yli ) 1,25 dl taikinajuurta, 7.5 dl kylmää vettä, 1 rkl suolaa, 1 dl pellavan siemeniä, 1/2 seesaminsiemeniä, 1 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl porkkanaraastetta. Sekoita keskenään ja lisää jauhot ( 4 dl tattarijauhoa, 2 dl jyttejauhoa ja 2,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta, tattarijauhosta osan voit myös korvata kaurajauholla) Anna seoksen seitä koetean pyyhkeen alla vähintään 12-15 h. Vaihe 2 lisää annokseen 2,5 dl haaleaa vettä, 1-2 rkl psylliumjauhetta ja anna turvota 10 min. Lisää sitten taikinaan 5 rkl siirappia, 4 dl jyttejauhoa, 4 dl tattarijauhoa. Alusta taikinaksi ja ota 1,5 dl taikinaa talteen seuraavaa kertaa varten ja pakasta se.  Jaa taikina kahteen vuokaan ja anna nousta kostea pyyhkeen alla 3-5 h. Paista leivät 1,45h 175-200 asteessa.  Kysy taikinajuurta Terttu Hurrilta 050 3383177.  

SÄMPYLÄT: 5 dl laktsoositonta maitojuomaa, 5 dl vettä, 2 tl suolaa, 4 rkl siirappia, 2 dl porkkanaraastetta, 2 dl rypsiöljyä, 7 dl gluteenitonta jauhoseosta,  3,5 dl sempperin luontaisesti gluteenitonta jauhoa, 2 palaa hiivaa. Liota hiiva kädenlämpöiseen vesi-maitoseokseen, sekoita joukkoon siirappi, suola,öljy, porkkanaraaste ja jauhot. Valmista taikina sähkövatkaimella. Ota taikinasta sopivan kokoinen pala jauhotetulle lautaselle ja pyöritä sämpyläksi.  Laita pellille leivinpaperin päälle ja kohota 20-30 min. Paista 225 asteessa 20-30 min.

PUOLUKKA-MURUPIIRAKKA: 6 dl gluteenitonta jauhoseosta, 1 tl soodaa, 1 tl vaniljasokeria, 3 dl sokeria, 250 g voita tai margariiniä sulatettena, 1 kpl kananmuna,  2,5 dl piimää ja 4 dl pakastepuolukoita ( tuoreet tietenkin vielä parempia ) Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon sulatettu rasva. Nypi taikina murumaiseksi. Nosta taikinasta kolmasosa  kulhoon myöhempää käyttöä varten. Lisää suurempaan taikinamäärän muna ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi, levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle puolukat ja päälle murumainen taikinaseos. Paista 200 asteen lämmössä uunissa noin 30 min.

Mamman marjapiirakka: 150 g voita, 1 dl sokeria, 1 kananmuna, 1 tl leivinjauhetta, 3 dl gluteenitonta jauhoa. Täyte: kermaviiliä 200g, 2 kananmunaa, 1 tl vaniljasokeria, 1/2 dl sokeria, hilloa tai marjoja. Vatkaa voi ja sokeri, lisää kananmuna, sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan ja lisää annokseen.  Levitä taikina paistovuokaan ja laita hillo tai marjat päälle. Sekoita täyte ja kaada paistovuokaan marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 30 min.